Osječka je glavna tržnica jučer organizirala jedinstveni Zeleni četvrtak pa su tako, osim sočnih ekokupina, u fokusu bili certifikati koje su primila 84 OPG-a s područja Osječko-baranjske županije.

Naime, tržnicu je posjetio i gradonačelnik Ivan Vrkić, koji je s Antom Šimićem, direktorom Tržnica Osijek, uručio certifikate koji proizvođačima omogućavaju prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda i prerađevina na certificiranim seljačkim tržnicama. Šimić je istaknuo zadovoljstvo što ti certifikati ponovno dolaze na osječku tržnicu.

– Povjerenstvo na čelu sa savjetnicom Juditom Gerber provelo je provjeru svih prijavljenih za certifikat te utvrdilo obrtnike koji zadovoljavaju uvjete. Stoga ovu akciju podržavaju i Savjetodavna služba Ministarstva poljoprivrede i Osječko-baranjska županija, ali prije svega Grad Osijek i Tržnice Osijek – rekao je Šimić.

U tom je tonu nastavio i gradonačelnik Vrkić, koji je tržnicu nazvao “trbuhom grada”, čiji su certificirani OPG-ovi jamstvo kvalitete i dodatni poziv kupcima.

– Nažalost, naša potrošačka moć nije takva da možemo birati samo ono što je zdravo i kvalitetno, nego ono što je najjeftinije. Upravo zato mi na svoj način pokušavamo pomoći našim proizvođačima i zadržati domaću proizvodnju na tržnicama – istaknuo je Vrkić. Dodao je kako se ulaganjem u domaću proizvodnju osigurava i zdrava budućnost.

Za kraj su Vrkić i Šimić istaknuli kako će kupci lako prepoznati certificirane štandove, jer će prodavači nositi žutu zaštitnu odjeću, a certifikati će im biti izloženi na lako vidljivim mjestima.