Travanj je mjesec kad gotovo polovinu tržnice zauzmu prodavači sadnica. Na radost brojnih ljubitelja cvijeća svih generacija, na osječkoj tržnici možemo slobodno reći da – nema čega nema. Sadnice mame raznolikošću boja i raznim vrstama i nije slučajnost da se na štandovima u svako doba mogu zateći brojni kupci.

Dugogodišnja prodavačica Jela Fluhar iz Darde, znalački je pojasnila da se u ovo vrijeme, sredinom travnja, pa sve do kraja svibnja, uglavnom traže pelargonije, bilo da su dvostruke ili jednostruke.

– Imamo desetak boja tzv. stojećih i puzećih pelargonija, dok su oni obični u tri boje – ljubičastoj, ružičastoj i crvenoj. Vrlo su tražene i begonije, surfinije, ali i potunije. Zanimljivo je što ljudi uglavnom traže savjete od nas prodavača i nerijetko se raspituju o uvjetima u kojima određena vrsta treba biti – ispričala je Fluhar, dodajući da ne samo njezin, nego i druge štandove svakodnevno posjećuje i jači spol. Štoviše, dogodi se, kaže, da katkad suprug želi kupiti cvijeće, što samo pokazuje da je proljeće vrijeme kad se i muškrci, a ne samo nježniji spol, žele opskrbiti željenim vrstama cvijeća na svojim balkonima ili u vrtovima.

– Sadnice doista nisu skupe i kupila sam nekoliko vrsta. Volim cvijeće i ne propuštam priliku za ukrašavanje balkona. Godinama kupujem na tržnici i vrlo sam zadovoljna – prokomentirala je Osječanka koju smo zatekli u kupnji pelargonija.

I Fluhar potvrđuje da se cijene nisu mijenjale godinama, a sadnice se mogu kupiti već za tri kune. Inače, krajem svibnja očekuje se da će kupci uglavnom tražiti maćuhice, begonije, vinke i kadife.

 

Izvor: Glas Slavonije (M.Mihelić)