Zeleni četvrtak bio je u znaku šparoga s OPG-a Damjanović Kata iz Ivankova, koji se proizvodnjom šparoga bavi šest godina. Trenutno uzgajaju šparoge na tri i pol hektara zemlje, a u skoroj budućnosti planiraju proizvodnju proširiti na deset hektara.

– Šparoge beremo od početka travnja sve do početka lipnja. Beru se svakodnevno, neovisno o vremenskim uvjetima, te ih prodajemo u manjim količinama na vinkovačkoj i osječkoj tržnici, a veće količine nakon svakodnevnog branja predajemo u zadrugu, koja ih isporučuje velikim trgovačkim lancima, a nadamo se da će naše šparoge uskoro dospjeti i na njemačko tržište – objašnjava Kata Damjanović te ističe da budućnost šparoga vide u izvozu tog proizvoda, koji će potaknuti zapošljavanje većeg broja djelatnika.

Šparoge imaju veliku nutritivnu vrijednost, bogate su vitaminima A, K, B, C i E, folnom kiselinom, bakrom, željezom, kalijem, cinkom, magnezijem, selenom… Uza sve to, siromašne su kalorijama te su izvrsna namirnica za ubrzavanje procesa mršavljenja. Osim toga, imaju i snažna protuupalna svojstva, zbog čega povoljno djeluju kod bolesti srca i krvnih žila, pomažu kod kroničnog umora, gihta i bubrežnih kamenaca… Posjetitelji su mogli kušati pitu od šparoga i šparoge u maslinovu ulju, koje su za njih pripremili Damjanovići. Šparoge možete pripremiti na brojne druge načine – u slatkom vrhnju s tjesteninom, kao salatu, krem-juhu ili poznatu fritaju od šparoga. I na drugim klupama moglo se pronaći šparoga iz uzgoja iz okolnih mjesta po cijeni od 10 kuna za vezicu, ali i divljih šparoga iz Metkovića za 25 kuna za vezicu.

 

Izvor: Glas Slavonije – J. Pejaković