ZELENI ČETVRTAK

Nakon tmurnih i hladnijih dana, sunce je izmamilo brojne građane na tržnicu kako bi se opskrbili domaćim svježim povrćem i voćem za pripremu ukusnih i zdravih obroka. Već poznata gošća Zelenog četvrtka, Marica Završki iz Darde, ovaj je put posjetiteljima pripremila bogatu salatu za čišćenje organizma, koja ih je unatoč gorkastom okusu oduševila.

– Salata je bazirana na maslačku, u nju se dodaje još i rikola, zelena salata, izdanci od cikle, ulje od sikavice, granulat od sikavice, ljubice, ivančice, maćuhice i sve se potom začini jabučnim octom i soli te promiješa – objašnjava Završki kako salatu i mi možemo kod kuće pripremiti.

Pripremila je i čaj od korijena maslačka te kruh od integralnog brašna s lanenim i chia sjemenkama koji je potom namazala maslačkovim sirupom.

– Maslačak je veliki čistač jetre, bubrega i krvi. Kako u kući obavljamo proljetno čišćenje, tako bismo nakon zime trebali obaviti i proljetno čišćenje organizma, jer, priznajmo, jeli smo puno kobasice i drugih suhomesnatih proizvoda – ističe Završki.

Ako se i vi dolaskom proljeća osjećate umorno, pospano, potišteno, razdražljivo te nemate dovoljno energije za obavljanje svakodnevnih zadataka, pravo je vrijeme da probate ovu salatu i očistite svoj organizam.

 

IZVOR: Glas Slavonije: J. Pejaković