Gornjogradska je tržnica i ovog četvrtka ponudila brojne vrste voća i povrća. Budući da je kolovoz na izmaku, još uvijek su najtraženije namirnice potrebne za zimnicu, a to su uglavnom paprika, rajčica, krastavci i povrće za popularnu turšiju.

Kad su u pitanju cijene, rajčica se još uvijek drži na visokih šest kuna za kilogram, a tek na nekoliko mjesta stoji kunu niže. U ponudi su i krastavci, koji će se zacijelo naći u smočnici brojnih kućanstava, pa tako i Rade iz Gornjega grada, koja godinama kiseli krastavce i kaže da je to zimnica među najjednostavnijima za pripremu. Obično kupi deset kilograma, i to uglavnom malih, tzv. kornišona, za koje kaže da su u zimnici poput onih kupovnih, točnije, ostaju hrskavi.

– Krastavce treba dobro oprati i dobro ih posušiti, najbolje na nekoj kuhinjskoj krpi. Potom se tako suhi stavljaju u tegle, a posebno se u loncu prokuha tri litre vode sa 15 dag šećera i 10 dag soli. U ohlađenu otopinu valja umiješati 0,5 l octa i dvije male žlice vinobrana te dodati lovor. Krastavci se poslažu u tegle i preliju otopinom, ali tek kad se ohladi – ispričala je naša sugovornica. Dodaje kako joj je poznat i način pripreme s već gotovim začinom za zimnicu, no drži se svog tradicionalnog recepta.

Od ostalog povrća na tržnici je u ponudi kupus, po pet kuna, koliko stoji i vezica mladog luka te kilogram paprike. Cijena peršina je 15 kuna za kilogram.

Inače, na tržnici se još uvijek mogu pronaći kupine, koje stoje 15 kuna za kilogram. Šljive stoje pet, dinja četiri, breskve sedam te nektarine osam kuna. Ovisno o sorti, cijena grožđa za kilogram kreće se od deset do 15 kuna.