Promocija lokalnih proizvođača, njihova bolja vidljivost u lokalnoj sredini, ali i prilika za predstavljanjem susjednom tržištu – osnovne su to aktivnosti jučer predstavljenog projekta “Domaća hrana za domaće ljude” koji još jednom partnerski povezuje Osijek i Pečuh. Projekt je to čiji je nositelj osječka Tržnica, partnerska tvrtka je pečuški Vagyonhasznosito, tvrtka je to koja se brine o imovini ovog mađarskog grada, pa tako i o njihovoj tržnici.

– Upravo tradicija zelenih tržnica polazišna je točka ovog projekta, koji u svoje tri komponente – kulturnu, društvenu i gospodarsku, promovira lokalni razvoj i zdrav život – pojašnjava Renata Čepo, voditeljica projekta.

U ime mađarske strane, kao još jedan oblik poveznice dvaju gradova, projekt pozdravlja i Dàvid Szentgyöorgyi.

Anto Šimić, direktor Tržica, podsjetit će kako ovo za njih nije prvo sudjelovanje u prekograničnoj suradnji, ali su prvi put nositelji projekta.

U projektu je predviđeno održavanje festivala “četiri godišnja doba”, ali i osnivanje mađarskog kutka na osječkoj tržnici, odnosno, hrvatskog kutka na tržnici u Pečuhu s intencijom da to (p)ostane “stalni postav”. Početak projekta poklopio se obilježavanjem Dana europske suradnje, pa je na tržnici organiziran promotivni javni događaj “Slatki okusi zavičaja”.

Predstavnicima hrvatskog i mađarskog projektnog tima u obilasku ovog događanja pridružila se i Biljana Borzan, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu, koja je ovom prigodom podsjetila kako se još uvijek “baca puno hrane”.

– Danas se u EU baca otprilike 90 milijuna tona hrane godišnje, a istodobno četvrtina Europljanja živi na granici siromaštva. Hrvatska nema uređene zakone koji bi mogli pomoći onima koji žele donirati (hranu, nap.a). Dok Italija, primjerice, ima banku hrane koja rješava preuzimanje i transport hrane do onih koji su u potrebi. I naravno, to rade na zdravstveno siguran i ispravan način – upozorit će Borzan.

Ona je potom sudjelovala i na uvodnoj konferenciji ovog projekta održanoj u zgradi HGK – Županijske komore Osijek. Ondje je u ime Grada Osijeka nazočne pozdravio Boris Piližota, zamjenik osječkog gradonačelnika.

Izvor: Glas Slavonije – D. Kuštro