Osjetni je porast temperature zraka utjecao na veću ponudu i potražnju na glavnoj tržnici, a posjetitelji ovog Zelenog četvrtka, uz prirodni čaj od metvice, mogli su isprobati i kupiti prirodnu kozmetiku tenjskog OPG-a Johum Katarina, poznatiju kao Katini Lavandini.

– Kada počnu njegovati kožu prirodnom kozmetikom, mnogi ljudi, nažalost, često brzo odustaju jer ne znaju da prirodnim proizvodima treba duže vremena kako bi počeli djelovati – rekla je vlasnica OPG-a Katarina Johum.

U njezinim proizvodima, za razliku od sintetskih proizvoda iz trgovina i ljekarni, nema štetnih sastojaka poput mineralnih ulja, parafina, silikona, petrolata, sintetskih mirisa, boja, konzervansa ili geneteski modificiranih sirovina. Katini Lavandini pogodni su za djecu kao i za odrasle te svatko može pronaći nešto u skladu sa svojim potrebama. Za bebe je, primjerice, pogodna nevenova mast i mast od lavande, adolescentima i osobama s problematičnom kožom sklonoj aknama preporučuje se korištenje masti od kadulje, za zrelu kožu protiv bora služe kreme za lice s hijaluronom, smiljem i hladno prešaninim uljima, starijim osobama u borbi protiv reume, gihta, upaljenih vena i problema sa zglobovima pomoći će tinktura i mast od gaveza, a eterično se ulje lavande preporučuje protiv glavobolje, migrene i nesanice.

– Iako je rok trajanja prirodne kozmetike kraći od sintetske kozmetike, cjenovno je prihvatljiva svima, a blagodati koje nosi sa sobom su neprocjenjive – objasnila je Katarina Johum. Ovim se poslom, kaže, počela baviti zbog zdravstvenih problema i alergijskih reakcija na koži, koje su joj izazivali brojni sastojci uobičajenih kozmetičkih proizvoda. Na zemlji koju su joj poklonili njezini roditelji, potaknuta navedenim problemima, zajedno sa svojim suprugom počela se baviti uzgojem lavande. Ubrzo su odlučili proširiti proizvodnju na ostala aromatična bilja te su tako registrirali dopunsku djelatnost za izradu prirodne kozmetike. Osim lavande uzgajaju još i majčinu dušicu, ružmarin, kadulju, stolisnik, metvicu, gavez te gospinu travu, od kojih proizvode masti, meleme, sapune, eterična ulja, hidrolate, macerate, tinkture… Katine Lavandine moguće je potražiti na istoimenoj mrežnoj stranici, ali i na Facebooku te subotom i nedjeljom na štandu u trgovačkom centru Avenue Mall, od 9 do 20 sati.

 

Izvor: Glas Slavonije – J. Pejaković