Unatoč popriličnoj grmljavini, a potom i jačoj kiši koja se jučer ujutro spustila na Osijek, kupaca, ali i prodavača na gornjogradskoj tržnici, tradicionalno, nije nedostajalo.

I dok je dio njih slušao savjete o korištenju meda koje je davao ovotjedni prezentator na Zelenom četvrtku, osječki pčelar Milan Kramer, ostali su bili u potrazi za namirnicama za pravi ljetni ručak, a sudeći prema izobilju povrća, mogli su doista osmisliti bilo što. Tako je sugrađanka Sandra iz Gornjega grada kupila dvije tikvice, za što je potrošila deset kuna i kaže kako će napraviti varivo, lagan i vrlo ukusan obrok.

– Na malo ulja popržim crveni luk i papriku i potom dodam ribanu tikvicu koju prethodno posolim i dodam malo octa. U to stavim žlicu brašna, vegete, žličicu crvene paprike i kopra pa nalijem malo vode, no samo prvi put, jer do kraja pripreme dolijevam mlijeko. Ovo je jelo gotovo za otprilike pola sata, pa proizlazi da je priprema, odnosno čišćenje tikvica duže od kuhanja – rekla je Sandra, dodajući da uz to jelo njezini ukućani najviše vole hrenovke, bilo da su kuhane ili malo prepečene.

Osim tikvice koja se prodaje za pet kuna po komadu, ovoga je četvrtka bio u ponudi i krumpir za pet kuna po kilogramu, dok je kilogram rajčice također pet, ali se prodaje i po osam kuna. Mladi krumpir stoji od četiri do šest, koliko je i kilogram crvenoga luka, dok je kilogram mrkve pet, kao i vezica “zelenja” za juhu. Inače, na tržnici su se pojavile i prve rog paprike za ajvar ili pečenje po cijeni od deset kuna za kilogram. Žute mahune stoje deset, a zelene osam kuna. Velik red kupaca zamijetili smo i kod prodavača kukuruza čija je cijena za klip različita. Ovisno o veličini, prodaje se za kunu i pol, odnosno dvije, a deset očišćenih stoji deset kuna.