Mnoštvo je Osječana u posljednje dvije godine, od kako postoji slastičarnica Sunčana, kušalo krempite, grilaže, “Vasine kocke”, voćne kolače i druge slastice iz radionice gospođe Jelke Kujundžić. Iako je slastičarska konkurencija, na radost samih Osječana, u gradu sve veća, kolači iz Sunčane traženi su i u ove vruće ljetne dane. Prema popularnosti i dalje je nenadmašna krempita, rađena na tragu slavnih donjogradskih Ambruševih krempita.

A upravo ta krempita, rađena isključivo od domaćih sastojaka i po recepturi Jelke Kujundžić, odnedavno uživa posebnu zaštitu.

Naime, rješenjem Sektora za žigove i industrijski dizajn Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo, krempita osječke slastičarnice Sunčana upisana je u poseban registar tzv. verbalnih žigova pod zaštićenim nazivom “Osječka krempita”.

– Iako sam i dalje uvjerena kako je najbolja preporuka za dobar kolač ona preporuka koja ide ‘od usta do usta’, popustila sam pod brojnim prijedlozima da i službeno zaštitim naziv krempite koja se pravi u slastičarnici Sunčana. Nagovarali su me da je nazovem “Jelkina krempita”, ali puno je Jelki u Osijeku i Hrvatskoj, a samo je jedan Osijek. Osim toga, najveći dio sastojaka ove naše Osječke krempite dolazi upravo iz Osijeka i od domaćih proizvođača iz okolice. Od svježih jaja, mlijeka i maslaca do brašna i šećera. Stoga je pravednije, a za sam grad u promotivnom smislu i korisnije, što je ova krempita dobila zaštićeni naziv “Osječka krempita” – objašnjava Jelka Kujundžić.

Inače, ova poduzetna umirovljenica ovih se dana odlučila za još jedan poslovni iskorak. Naime, na gornjogradskoj tržnici u zoni kioska prema parku, od srijede, 2. kolovoza, započinje s radom ‘poslovnica’ slastičarnice Sunčana.

– Time želimo biti još dostupniji našim korisnicima, a osobito umirovljenicima. Tržnica je mjesto gdje se prvenstveno nabavljaju prehrambeni artikli, a naši kolači samo će dodatno obogatiti ponudu glavne osječke tržnice – kaže gospođa Kujundžić, dodajući kako će ovo prodajno mjesto slastičarnice Sunčana raditi od srijede do nedjelje u prijepodnevnim satima.

Krempite se od sada mogu nabaviti i u prodajnom prostoru slastičarnice Sunčana na glavnoj tržnici.

Izvor: Glas Slavonije – M. Mandić