Dugogodišnjim prodavačima na kvartovskim tržnicama u Osijeku nije smetala ni činjenica da je ponedjeljak inače slabiji tržni dan. Unatoč nevelikoj zaradi na početku tjedna, nakon što su se ljudi istrošili za vikend, prvog su dana otvaranja rada tih tržnica mnogi došli na svoja, kako kažu, radna mjesta. Doduše, ne svi, jer je odluka Stožera civilne zaštite Grada Osijeka o otvaranju kvartovskih tržnica donesena u petak pa se nisu svi stigli pripremiti za prodaju nakon duga dva mjeseca.

Najživlje je bilo na donjogradskoj tržnici, gdje su se prodavači vratili na svoja, rekli bismo, nova/stara mjesta. Naime, prema posve drukčijem režimu prodaje od onoga na kakav su bili naviknuli, prodavači su izložili svoju robu i u jutarnjim satima dočekali svoje kupce.

“Od 1992. godine ovo je moja klupa i jedva sam čekao vratiti se na donjogradsku tržnicu! Nekoliko puta, točnije dvije srijede i dvije subote, prodavao sam na tržnici u Gornjem gradu kad su nam ondje omogućili prodaju, no nije to to”, svjedoči Anto Miličević iz Briješća ističući kako je ondje prodavao svoju rasadu da mu ne propadne. Mnogo je povrća, priznaje, morao baciti, no nada se da će povratkom na donjogradsku tržnicu popraviti svoj budžet. Nije se u međuvremenu okrenuo internetskoj prodaji jer drži kako se ništa ne može mjeriti s izravnim kontaktom s kupcima.

U to smo se uvjerili kad mu je, srdačno ga pozdravljajući, pristupila Helena Perić uz pitanje prodaje li grah. S osmijehom kaže kako je jedva dočekala povratak prodavača na Trg bana Jelačića. Ako i ne pronađe grah, koji je namjeravala skuhati za ručak, drago joj je što je vidjela dugogodišnje prodavače. “Moram priznati kako sam i protekla dva mjeseca škicala prodaje li tko robu ovdje, tako da sam sretna što se konačno sve vraća u normalu. Sad ću vjerojatno dolaziti svaki dan, a posebno vikendom, jer je onda najviše svježeg domaćeg voća i povrća”, priča ova simpatična Osječanka.

I na tržnici na Sjenjaku zatekli smo dugogodišnjeg prodavača, Ismaila Ajdarija iz OPG-a “Ljerka”. Naš je novinarski dvojac baš kod njega kupio povrće, a on nam se pohvalio kako mu nismo prvi kupci tog povratničkog jutra. Priznaje da nije mogao dočekati otvorenje, što ne čudi s obzirom na to da je Ajdariju prodaja na tržnici na Sjenjaku jedini izvor prihoda. Pokušao je prodavati i online, no potrajalo je kratko, “nije to – to”.

“U kontaktu sam s gotovo svim prodavačima. Vidim da ih danas nema, ali nije to čudno za ponedjeljak. Ma već će sutra svi doći, znam ja to, jer svima nam je nedostajala ova prodaja. Prodavao sam ja i preko interneta, ali to mi nije bilo isplativo. Odnesem nekome kilogram jagoda i više me košta gorivo, a uz to volim da kupci sami odaberu, a ne da im biram ja – ističe Ajdari, koji je klupu na kojoj, uz jagode, prodaje i različito povrće omotao folijom. Sve, dodaje, mora biti prema propisu. I ne samo to, za prodavače i kupce mora sve biti čisto. Znaju to i djelatnici Tržnice koje smo zatekli u čišćenju retfalačke tržnice, gdje, ipak, osim dvoje prodavača nikoga drugoga nije bilo. Ne želeći otkriti svoje ime, prodavač nam je rekao da očekuje povratak kupaca jer Retfala je, ističe, velika i nisu svi u mogućnosti ići po voće i povrće na Gajev trg. Iako se okušao i u internetskoj prodaji, također kaže da mu je bila “skuplja pita od tepsije” pa je odustao. Srećom, dodaje, prodaja na otvorenom u Retfali vratila se i očekuje veliku navalu kupaca i prije vikenda.

Da će ih vjerojatno biti i na Bosutskom naselju prokomentirali su i Osječani koji su stajali u redu pred tamošnjim poštanskim uredom. Uz klupu je, naime, bio samo jedan prodavač cvijeća, a na tržnici na Jugu 2 ipak ih je bilo nešto više. Ondje je svoju blitvu, luk i cvijeće izložila dugogodišnja prodavačica Mila Rozić, koja kaže da je kupaca već bilo ujutro, baš kao i kod Joze Nenadića koji je s bogatom ponudom povrća i domaćih jaja s veseljem dočekao svoje kupce.

I tako, malo-pomalo, živost se otvaranjem kvartovskih tržnica vraća u osječka naselja i na zadovoljstvo direktora Tržnice Igora Medića, kojeg smo zatekli u obilasku, razumljivo, sa širokim osmijehom.

Marija Mihelić
 
Igor Medić

direktor Tržnice d.o.o.

Klupe na donjogradskoj tržnici ostat će na ovome mjestu i s razmacima od pet metara sve do 1. lipnja. Čistit ćemo trg svakodnevno, a od toga datuma ponovno ćemo oko 13 sati izmještati klupe.