Čini se da nema kraja pripremanju zimnice ako se sudi prema ponudi povrća i voća na osječkoj glavnoj tržnici. Kupcima su na izbor ponuđene razne vrste paprike kojima je cijena od četiri kune za kilogram babura i “paradajz-paprika” te osam kuna za papriku za ajvar. Tu su i krastavci po sedam kuna za kilogram, a sve je veća ponuda čepinskog kupusa, i to po šest kuna.

Sugrađanka Mirjana, koju smo sreli na tržnici, kaže kako je već ukiselila papriku uz koju, kako predlaže, izvrsno ide musaka od patlidžana, koji se sad prodaju po pet do šest kuna za kilogram.

– Ispržim dvije glavice luka i, kad postane staklast, odvojim polovicu, a u drugu dodam dodam rižu. U posudu za pečenje poslažem dio luka bez riže i na to stavim posoljeni krumpir izrezan na ploške. Na krumpir stavim prethodno isprženo mljeveno meso, a na to poslažem posoljene ploške patlidžana. Na patlidžan stavim rižu, katkad i kuhana jaja, a na kraju dodam ponovo krumpir na ploške koji posipam slatkom mljevenom paprikom – savjetuje Mirjana. Dodaje da potom do polovice posude nalije vodu, a u ostatak posude mlijeko. Ovako pripremljeno jelo peče oko sat i pol u pećnici i priprema uz obaveznu salatu od kisele paprike.

Od voća na tržnici još uvijek je najzastupljenije grožđe, a može ga se naći već po sedam pa sve do 15 kuna za kilogram. Sve ovisi, kažu prodavači, o vrsti, pa čak i boji grožđa. Kruške stoje deset, breskve sedam, limun se još uvijek prodaje po 20 kuna za kilogram. Ljubitelji kuhanog kukuruza još uvijek ga mogu kupiti za dvije kune po klipu.

 

Izvor: Glas Slavonije – M. Mihelić