Grad Osijek odobrio je Tržnici kreditno zaduženje od četiri milijuna kuna za nekoliko projekata

Stabilno poslovanje, svi plaćeni računi u valuti, gotovo svi iznajmljeni prostori i ostali parametri u “plusu” bili su dovoljni da Grad Osijek odobri tvrtki Tržnica kreditno zaduženje u iznosu od četiri milijuna kuna. Tim će se iznosom, najavljuje direktor Tržnice Igor Medić, obnoviti, odnosno provesti projekti koji su proteklih 20 godina bili potpuno zapostavljeni.

– Riječ je o projektima koji godinama nisu došli na red za realizaciju. Primjerice, na Autotržnici nemamo dovoljno uređenog prostora za nove izlagače, a sanitarni čvorovi nisu na tržnicama obnavljani gotovo 30 godina, uz problem neodgovarajuće organizacije naplate. Uz to, nadstrešnica na glavnoj tržnici deset godina nakon gradnje u jako je lošem stanju – i kad pada kiša, na desetak mjesta poprilično prokišnjava. Uz to, u potkrovlju upravne zgrade Tržnice imamo oko 380 četvornih metara slobodnog prostora koji nije nikada bio stavljen u funkciju – iznosi Medić, pojašnjavajući da je zaduženje u iznosu od četiri milijuna kuna pomoć u rješavanju svih problema.

Tako će se, kaže nadalje, započeti s prvim najznačajnijim projektom, a to je nadstrešnica na glavnoj tržnici. Naime, na javni će natječaj biti pozvani zainteresirani investitori koji će u koncesiju dobiti krov nad tržnicom gdje bi se postavili solarni paneli koje će biti dužni napraviti, uz jamstvo da desetak godina neće biti prokišnjavanja ispod novoobloženoga krova. Medić kaže da bi u tom slučaju svu proizvedenu struju kupila Tržnica, i to po višoj cijeni nego što bi je, primjerice, otkupio HEP.

Od sljedećih projekata tu je rekonstrukcija sanitarnih čvorova na tržnicama Gornji grad i Donji grad te na Autotržnici, i to uz pomoć ulaznih barijera za naplatu, čime bi se podigla razina urednosti i uvelo reda u taj dio. Kad je u pitanju Autotržnica, ondje su, kaže Medić, planirana četiri projekta.

– U prvoj će fazi biti sanacija tzv. glavne ulice na tom prostoru, odnosno rekonstrukcija asfalta. U drugoj će se urediti prodajni prostor na 4700 četvornih metara, a treća faza podrazumijeva uređenje prodajnog prostora na dodatnih 1950 “kvadrata”, ali i uređenje parkirališta, kao i asfaltiranje i zemljane radove – pojašnjava Medić. Dodaje kako je u planu i nastavak zamjene LED rasvjete na glavnoj tržnici, kao i nabava novih ekoštandova za certificirane prodavače na tržnici, njih ukupno 71. Tu je također i dizalo za upravnu zgradu, pa i prenamjena potkrovlja u uredski prostor.

– Bez ulaganja u neke dodatne infrastrukturne radove planiramo postojeći prostor uprave prenamijeniti u nove urede za iznajmljivanje, a uprava Tržnica preselit će se u potkrovlje. Dakle, dali bismo na natječaj ukupno 380 četvornih metara uredskog prostora, čime bi Tržnica, nakon dugo vremena, povećala broj “kvadrata” koje iznajmljuje, odnosno povećali bismo poslovne prostore koji su nam interesantni za iznajmljivanje. Ovi prostori u kojima smo sada idealni su za do pet poslovnih ureda i vjerujem da ćemo u tome uspjeti – optimističan je Medić, ističući kako je trenutačno Tržnica iznajmljuje oko 97 posto svog rasploživog prostora.

Zadovoljno kaže kako su i u 2018. i u protekloj godini iznimno uspješno poslovali. Uz to, Tržnica ima približno 400 poslovnih partnera, među koje se ubrajaju OPG-ovi, obrtnici, trgovačka društva i fizičke osobe.
 
Link

Marija Mihelić
 
ŠTO JE ZAJEDNIČKO TRŽNICI I ZRĆU?
Da je posjećenost na glavnoj tržnici, ali i na Autotržnici nedjeljom doista velika, pokazuju i statistički podatci. Naime, nedjeljom se na Autotržnici okupi i do 10.000 posjetitelja, a na parkingu glavne tržnice bilježi se gotovo milijun podizanja rampi godišnje!

– Tvrtka koja održava rampu na parkingu rekla nam je kako smo, prema broju podizanja rampe, odmah iza Zrća – kroz smijeh kaže direktor Tržnice Igor Medić.