Od lubenice je odličan i kompot!

Obilje povrća i voća i ovoga su četvrtka prezentirali prodavači na osječkoj tržnici. Hit ovoga tjedna su lubenice i dinje, a iako još nisu na vrhuncu sezone, cijena je vrlo povoljna. Tako se lubenice prodaju po dvije i tri kune, dok je cijena za kilogram dinje pet i šest kuna.

I dok će većina građana lubenicu jesti svježu, sugrađanka Dubravka koju smo zatekli na tržnici kaže da već drugu godinu priprema od lubenice izvrstan i osvježavajući kompot.

– Lubenici odrežem koru i uklonim sjemenke. Izrežem je na kockice i stavim prokuhati u zdjelu u koju sam dodala vodu i šećera po želji, ovisno o tome koliko je lubenica slatka. Kuham je oko pola sata i potom pažljivo izvadim komade i stavljam u čiste staklenke – pojasnila nam je naša sugovornica, dodajući da potom u staklenke stavi sok u kojem se lubenica kuhala i sterilizira ih. Prema njezinu receptu, staklenke je potom potrebno okrenuti naopako i držati tako dok se sadržaj ne ohladi. Ovaj kompot, kaže, dobar je i uz dodatak metvice, cimeta, klinčića ili vanilin šećera. Može se poslužiti i kao koktel.

Osim lubenica i dinja, u ponudi na tržnici su i šljive po pet kuna, koliko stoje i nektarine i breskve. Šest kuna je kilogram kupina, a toliko stoje i kruške čija je cijena na tržnici i po osam kuna. U ponudi su i razne vrste povrća, primjerice, tikvice stoje pet, krastavci četiri, rajčica šest i osam kuna, dok je cijena mahuna 15 kuna. Cijena paprike je od kunu do dvije, a zanimljivo je da se prodaje i na “hrpice” po tri kune. Još uvijek je aktualan i kukuruz čija je cijena za klip od kunu do kunu i pol.

 

Izvor: Glas Slavonije – M.Mihelić