Grad Osijek, Turistička zajednica grada Osijeka i Tržnica d.o.o. Osijek, u suradnji s partnerima, u subotu, 11. svibnja, organiziraju Urbani bike festival Osijek – BikeOS – koji će se održati na Trgu slobode od 10 do 13 sati, a proglašenje pobjednika BikeOS olimpijade je u 13.30.

Osnovni motiv za organizaciju festivala je činjenica da Osječani prednjače u korištenju bicikala kao prijevoznog sredstva. Grad Osijek je s više od 50 km biciklističkih staza stvorio preduvjete da postane glavni biciklistički grad u regiji. U Osijeku se trenutačno prodajom i servisiranjem bicikala bavi nekoliko tvrtki, aktivno je nekoliko biciklističkih udruga koje promoviraju vožnju bicikala iz više aspekata (rekreacija, sport, zdrav život), a i Odjel prevencije policije Osječko-baranjske županije aktivno se uključuje u edukaciju o sigurnoj vožnji biciklima. Ovim projektom cilj je još bolje prezentirati i povezati sve sudionike u jedan zajednički događaj koji će se održavati nekoliko puta godišnje.

Urbani festival zamišljen je kao dinamičan i zabavan projekt na kojemu se svi zainteresirani sugrađani mogu aktivno uključiti u “BikeOS olimpijadu” na kojoj će moći provjeriti svoje biciklističko znanje, spretnost u vožnji, vještinu popravka bicikla, te test ‘‘jeste li znali‘‘, vezan uz sadržaje iz područja turizma i turističkih znamenitosti grada na Dravi. Za prvih 100 sudionika osigurane su posebne BikeOS majice i prigodne nagrade za najbolje natjecatelje po disciplinama, a glavna nagrada za pobjednika BikeOS olimpijade je bicikl.

Turistička zajednica grada Osijeka, u suradnji sa renomiranim hrvatskim kuharom Tomislavom Špičekom, za sudionike BikeOS-a pripremiti će tematski show cooking, odnosno gastroradionicu na otvorenome, u kojemu će poznati kulinar prezentirati pripremu zdrave hrane temeljene na sezonskim autohtonim namirnicama kupljenim na osječkoj tržnici. Tržnica Osijek za sudionike BikeOS-a priprema zdrave voćne napitke.

Tijekom BikeOS-a Turistička zajednica organizirat će turistički razgled grada Osijeka, koji će voditi dugogodišnji turistički vodič Nenad Koren, licencirani vodič za cikloturizam. Polazak je u 9.30 s Trga slobode i povratak u 11 sati.

Generalni pokrovitelj svih BikeOS festivala u 2019. je Zagrebačka banka, a medijski pokrovitelji su Glas Slavonije, Slavonski radio i Osječka televizija. Izlagači na festivalu su: TZ, MUP RH, Zajednica športova OBŽ-a, Extreme sport, Intersport, Hervis, Škos, Bicikli Ljubas, Decathlon te udruge Kortljaneri i BK Osijek 2010.

E. Nenadić