Ovo je drugo izdanje proširenog Zelenog četvrtka, odnosno Eko trga na glavnoj osječkoj tržnici

Na jedinstvenom Eko trgu, na glavnoj osječkoj tržnici, ovog četvrtka okupili su se posebni mali gosti – polaznici Dječjeg vrtića “Mak”, vrtića koji ponosno od 2018. godine ima zlatni status međunarodnog ekovrtića. Bilo je stoga potpuno razumljivo da je upravo on došao u posjet izlagačima na Eko trgu, odnosno svojim “kumovima”.- Drago nam je što je Tržnica u kumstvu s ovim vrtićem, jer su ovdje djeca koja su vrlo obrazovana o zdravoj hrani i jako dobro znaju što je ono zdravo što treba jesti. Logično je bilo da se odazovu i dođu na naš Eko trg, gdje smo ih dočekali palačinkama i ekonamazima raznih vrsta – objasnio je direktor Tržnica Igor Medić.

Mali ekovrtićarci mogli su tako birati između ekonamaza od šipka, kupina, šljiva, lješnjaka, aronije, oraha, ali i “začarane bundeve”, koja ih je doista začarala! Mješavina bundeva, datulja i kakaa tražena je na gotovo svakoj ispečenoj palačinki i, osim što su ga s užitkom kušali, mališani su za taj namaz imali poseban opis:

– Najviše volim ovu s čokoladom – poručila je šestogodišnja Lorena De Giorgio aludirajući na spomenutu mješavinu. Dodala je da se okušala u pečenju palačinki, no uz roditeljsku pomoć, a slično smo čuli i od brojnih drugih polaznika DV “Mak”, koji su, uz kušanje palačinki, prošli Eko trgom te poručili kako će svojim roditeljima prenijeti što su ondje vidjeli i svakako ih poslati u kupnju. Za rastanak su zapjevali “Igraj moja, Hrvatska” i, dakako, zaslužili gromoglasan pljesak!

Inače, pečenju oko 400 palačinki priključio se i osječki dogradonačelnik Boris Piližota. Osim vrtićaraca palačinke je dobio i svaki posjetitelj tržnice koji je računom ili proizvodom dokazao da je nešto kupio na tržnici, bilo na Eko trgu, bilo u kojem drugom njezinu dijelu.

Marija Mihelić

Poziv proizvođačima s ekocertifikatom

Medić je izrazio zadovoljstvo što su i prvo izdanje Eko trga, ono prošlotjedno, posjetili brojni građani kako u četvrtak, tako i u petak te subotu. Ondje su, podsjeća Medić, mogli kupiti proizvode isključivo od proizvođača s ekocertifikatom koji u promotivnom razdoblju ondje imaju zakup prema posebnim uvjetima. Stoga poziva sve proizvođače s ekocertifikatom, bilo da je riječ o hrani, bilo o proizvodnji igračaka od drva ili sličnom što pridonosi ekopriči, da se pridruže na ovom jedinstvenom mjestu na tržnici..

– Eko trg je mjesto gdje se nudi zdravo, lokalno, domaće i ekološko – poručuje direktor Medić.

EKO TRG 11.04.2019

AMERIČKE PALAČINKE NA OSJEČKOJ TRŽNICI

300g. glatkog brašna
4 jaja
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
80 g.šećera
2 jušne žlice otopljenog maslaca
prstohvat soli
200 ml. mlijeka
200 ml. Jogurta

POREDAK NAJBOLJIH NAMAZA

1. Začarana bundeva ( Buttermut tikva, datulje, kakao)
novi proizvod gospođe iz OPG-a Zdenka Dundović u
suradnji s osječkom udrugom Knowledge Hub
2. Pekmez od kupina – OPG Pelin
3. Pekmez od šipka – OPG Černik