Proizvodi koji direktno s njive dolaze na klupe osječke tržnice bit će prepoznatljivi po istaknutomcertifikatu na štandovima tvrtke Tržnica. Ante Šimić, direktor te gradske tvrtke, kazao je kako na tržniciprodaju tri vrste prodavača: oni koji kupuju na veliko pa prodaju na malo, neposredni proizvođači iekoproizvođači koji već duže vrijeme imaju certifikate, a certifikate su dobili sada i ovi koji hranuproizvode sami na njivama 20 kilometara od Osijeka. Obiteljskim je poljoprivrednim gospodarstvimagradonačelnik Ivica Vrkić uručio jučer na glavnoj tržnici certifikate u sklopu projekta Udruge hrvatskih tržnica “Certificiranaseljačka tržnica”. Takozvanom certifikatu “Proizvoda hrvatskog seljaka” cilj je organizacija i predstavljanje OPG-a teosiguranja jamstva kvalitete i podrijetla proizvoda kupcima.

Ovaj projekt Tržnica provodi u suradnji i sa Savjetodavnom službom i Upravnim odjelom za poljoprivredu i ruralni razvoj Osječko-baranjske županije. Tradicionalno proizvedena hrana je zdrava hrana i Vrkić i Šimić su se složili kako je važno takvu hranu ponuditi Osječanima, poručivši kako se takve proizvode isplati kupovati.

Jučerašnji Zeleni četvrtak na tržnici bio je tako posvećen lokalnim proizvođačima kojima se želi pomoći da plasiraju svoje proizvode i zarađuju, a certifikat je dobio 41 proizvođač. Šimić kaže kako i drugi lokalni proizvođači imaju priliku dobiti certifikat s kojim, postavljenim iznad štanda, žele istaknuti i učiniti takve proizvode uočljivima već na prvi pogled.

Autor: D. Pejić   Izvor: Glas Slavonije